Poradí si AI se sepisem smlouvy?

Požádali jsme umělou inteligenci o sepis smlouvy o prodeji vozidla. A jak si vedla? Výsledek sice obsahoval většinu důležitých ustanovení, která bychom očekávali. Přesto však vyvstává otázka: mohou advokáti ztratit svůj význam, nebo je jejich odborná práce i nadále klíčová pro ochranu práv a zájmů klientů? Pojďme se podívat podrobněji. Zde je výsledek žádosti o sepis smlouvy umělou inteligencí, a co jsme v něm našli.

 

Smlouva o koupi a prodeji automobilu

**uzavřená dle § 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník**

 

**I. Předmět smlouvy**  

Prodávající touto smlouvou prodává a převádí na Kupujícího níže specifikovaný automobil (dále jen „Vozidlo“) a Kupující tento automobil od Prodávajícího kupuje a přijímá do svého vlastnictví:

– Značka a model: [např. Škoda Octavia]  

– Rok výroby: [Rok výroby]  

– VIN (identifikační číslo vozidla): [VIN]  

– Registrační značka: [Registrační značka]  

– Barva vozidla: [Barva]  

– Stav tachometru: [Počet kilometrů]  

– Další specifikace (případná výbava, atd.): [Další specifikace]

**II. Cena a platební podmínky**  

1. Kupní cena Vozidla činí [Částka včetně měny].  

2. Kupní cena bude uhrazena následujícím způsobem:  

   – a) [Hotově / Bankovním převodem] při podpisu této smlouvy, nebo  

   – b) [Jiná dohodnutá forma platby].  

3. Prodávající potvrzuje, že přijetím kupní ceny nemá vůči Kupujícímu žádné další finanční nároky.

**III. Předání Vozidla**  

1. Prodávající se zavazuje předat Kupujícímu Vozidlo nejpozději do [datum].  

2. Kupující potvrzuje, že Vozidlo bylo předáno včetně všech příslušných dokladů, a to:  

   – Velký a malý technický průkaz,  

   – Protokol o evidenční kontrole (pokud je vyžadováno), 

   – Osvědčení o emisích, pokud je k dispozici,  

   – Servisní knížka (pokud je k dispozici),  

   – [Další doklady nebo příslušenství].

**IV. Stav Vozidla a odpovědnost za vady**  

1. Prodávající prohlašuje, že na Vozidle neváznou žádná zástavní práva, exekuce nebo jiná práva třetích osob.  

2. Kupující byl Prodávajícím seznámen se skutečným stavem Vozidla, jeho technickým stavem a případnými vadami.  

3. Kupující kupuje Vozidlo tak, jak stojí a leží, a nebude uplatňovat reklamace týkající se vad, které byly zjevné při převzetí Vozidla.

**V. Odstoupení od smlouvy**  

1. Kupující je oprávněn odstoupit od této smlouvy v případě, že se prokáže, že informace uvedené Prodávajícím v této smlouvě byly nepravdivé nebo že vozidlo bylo zatajováno ve vztahu k vadám, které jej činí nepoužitelným pro běžné užívání.

**VI. Závěrečná ustanovení**  

1. Tato smlouva je vyhotovena ve dvou (2) stejnopisech, z nichž každá ze Smluvních stran obdrží jedno vyhotovení.  

2. Smluvní strany prohlašují, že tato smlouva byla uzavřena na základě jejich svobodné vůle, její obsah je jasný a srozumitelný a na důkaz toho připojují své podpisy.  

3. Tato smlouva nabývá účinnosti dnem jejího podpisu.


Je takto sepsaná smlouva správná a dostatečná? 

Chyby nebo nedostatky v obsahu smlouvy mohou v případě sporu vést k dlouhým a nákladným právním jednáním. Podívejme se na několik kritických bodů, které v takto vygenerované smlouvě nacházíme.

1. Kupní cena

Článek II smlouvy o koupi a prodeji automobilu vymezuje několik variant úhrady, například „Hotově / Bankovním převodem“. Ačkoliv se tento přístup může jevit jako jednoduché řešení, realita může být složitější. Pokud se například rozhodnete pro převod bankovním převodem, který má proběhnout při podpisu smlouvy, může nastat komplikace. Ne všechny banky totiž podporují okamžité převody. Prodávající se tak ocitá v pozici, kdy je odkázán na dobrou vůli kupujícího, že skutečně zadá a nezruší bankovní příkaz. Takový způsob platby však rozhodně není právně bezpečný.

Dalším potenciálním rizikem je ustanovení v odstavci 3 článku II, které stanoví, že přijetím kupní ceny jsou veškeré finanční nároky prodávajícího vůči kupujícímu vypořádány. Co se ale stane, pokud kupní cena na váš účet nedorazí? V případě neúspěchu při komunikaci s kupujícím je nutné přistoupit k právním krokům, jako je zaslání předžalobní výzvy a následné podání žaloby či návrhu na vydání platebního rozkazu. Takový proces však může trvat měsíce a s sebou přináší i značné finanční náklady. Pokud si kupující svůj záměr nakonec rozmyslí a platbu po dlouhém čekání pošle, náklady vynaložené na právní kroky již nebudete moci vymáhat. Na tento problém ustanovení smlouvy vůbec nereaguje a ponechává prodávajícího v právně složité situaci.

2. Předání vozidla

Další problémový bod se týká okamžiku předání vozidla, který bývá upraven v článku III smlouvy. Pokud se tento okamžik nebude shodovat s přijetím úhrady kupní ceny, nastává nerovnováha, která může vyústit ve značné právní komplikace. Jedna ze stran – buď prodávající nebo kupující – se ocitá v nevýhodě. Pokud se navíc dohodnete na pozdějším předání vozidla, může se stát, že prodávající ztratí šanci na úspěšné vymáhání náhrady škody nebo reklamaci skrytých vad, které se mohou vyskytnout.

3. Přepis vozidla na nového majitele

Smlouva často opomíjí otázku přepisu vozidla na nového majitele. To je však zásadní bod, který může mít dalekosáhlé dopady. Pokud přepis neproběhne, prodávající nadále zůstává zapsaným vlastníkem vozidla. Je tak stále odpovědný za povinné ručení, případné pokuty nebo přestupky spáchané vozidlem, které již není v jeho držení. Neřešení této otázky ve smlouvě může vést k značným nepříjemnostem a komplikacím, kterým se lze snadno vyhnout tím, že se do smlouvy zahrne jasné ustanovení o povinnosti přepisu do určité lhůty.

Závěrem

Ačkoliv výše zmíněné nedostatky nemusí nutně způsobit okamžitý problém, mohou významně ovlivnit budoucí průběh právního vztahu mezi kupujícím a prodávajícím. Smluvní podmínky by měly být nastaveny tak, aby oběma stranám poskytovaly co nejvyšší právní jistotu. Při sepisování smlouvy je tak nezbytné nejen dbát na správné užití právních pojmů, ale také se vyvarovat vágních nebo nejednoznačných ustanovení. Jakmile totiž dojde ke sporu, nedostatky smlouvy mohou být pro prodávajícího i kupujícího velmi nákladné a časově náročné.